Spišská
Belá 20. septembra (TASR) - Poľnohospodári pod Tatrami žiadajú štát o
väčšiu podporu pestovania slovenských zemiakov. Na Slovensku došlo podľa
nich k rapídnemu poklesu ich pestovania a tento stav naďalej pretrváva,
pričom v susednej Českej republike je situácia diametrálne odlišná.
Podľa Mariána Tokára, vedúceho Hlavnej odrodovej stanice Ústredného
kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Spišskej Belej, v
rámci Európskej únie sa Slovensko zaraďuje medzi krajiny s veľmi malými
pestovateľskými plochami. Ide o plochu na úrovni len približne 7500
hektárov. „Čo je však horšie, v spotrebe zemiakov patríme medzi
najhorších. V roku 2017 bola u nás spotreba zemiakov na jedného
obyvateľa 48,9 kilogramu, v Českej republike to bolo 67,8 kilogramu.
Ešte v roku 1993 pritom bola u nás spotreba na jedného obyvateľa takmer
90 kilogramov,“ porovnáva Tokár. Zároveň pripomenul, že v roku 2017
sa z celkového objemu najviac zemiakov k nám doviezlo z Francúzska, až
32,6 %, z Českej republiky to bolo 29 % a z Nemecka takmer 19 %.
Medziročne sa zvýšil aj dovoz zemiakov na výrobu škrobu o 30,5 % na
572,5 tony, najmä z Nemecka. „V hospodárskom roku 2017 - 2018 sa vo
výrobkoch a polotovaroch doviezlo na Slovensko ďalších takmer 100.000
ton zemiakov. Naša sebestačnosť v tomto segmente výrazne kolíše a reálne
klesá,“ skonštatoval Tokár.
V sobotu (21. 9.) sa v Spišskej Belej uskutoční už 16. ročník Spišského
zemiakarského jarmoku. Cieľom tohto tradičného podujatia je najmä
upozorniť na kritickú situáciu v pestovaní zemiakov a na neustále
znižovanie produkcie konzumných aj sadbových zemiakov na Slovensku.
Počas jarmoku sa uskutoční aj odborný seminár s hlavnou témou „Reštart pestovania zemiakov v chladnejších oblastiach Slovenska“.
V rámci neho sa bude konať aj odborná diskusia na tému podpory
pestovania zemiakov v tradičných zemiakarských oblastiach, akou je aj
región pod Tatrami.
Zástupca členov záujmovej skupiny Spišské zemiaky Štefan Bieľak
upozornil, že v Koncepcii rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 –
2020 sa okrem iného uvádza - „pre zachovanie požadovanej produkčnej výkonnosti v produkcii konzumných zemiakov je súčasná výmera pod hranicou minima.“ Pre zachovanie cielenej produkčnej výkonnosti sa počíta s potrebou okolo 230.000 ton ročne. „Pre
zabezpečenie takéhoto objemu je potrebné zatraktívniť pestovanie
zemiakov a okrem zastavenia poklesu plôch u existujúcich pestovateľov,
rozšíriť pestovanie aj o nové subjekty, a to minimálne na 11.000
hektárov. Vlastné náklady celkom na jeden hektár predstavujú takmer 4000
eur,“ objasnil Bieľak. Dodal, že Slovensko je v produkcii zemiakov
sebestačné len na 50 % a k naplneniu 100-percentnej sebestačnosti by sme
potrebovali zvýšiť pestovateľské plochy zemiakov na úroveň približne
13.000 hektárov.
Na záver seminára chcú jeho organizátori prijať spoločnú verejnú výzvu
adresovanú slovenským politikom, ako aj širokej verejnosti, týkajúcu sa
podpory pestovania zemiakov. Zároveň upozorňujú, že chránená sadivová
oblasť pod Tatrami na Spiši leží v ideálnych podmienkach s nadmorskou
výškou nad 400 metrov. „Chladnejšie počasie, nižšia priemerná denná
teplota, častejšie zrážky, chudobnejšia pôda na živiny s podielom
skeletu prirodzene vytvárajú ideálne pestovateľské podmienky s nižším
výskytom chorôb a škodcov. Zemiaky, ktoré získali regionálnu značku
kvality 'Spišské zemiaky', sa vyznačujú typickou vôňou, chuťou, farbou
dužiny, textúrou, slovom vlastnosťami, ktoré sú prirodzené pre zemiaky s
vysokou vnútornou kvalitou,“ skonštatoval Bieľak.
Podľa neho v rámci podpory najmenej rozvinutých okresov zo strany vlády
SR by jednou z priorít mala byť systémová podpora poľnohospodárstva.
„Pestovanie zemiakov si vyžaduje väčší počet menej kvalifikovanej
pracovnej sily. Dôležitá je nielen podpora prvovýroby, ktorá môže
zefektívniť opatrenia na znižovanie nezamestnanosti, ale aj podpora
budovania napríklad chladiacich skladov, aby sa slovenská úroda
nepredávala za pár centov hneď po jej zbere,“ uzatvára Bieľak.